Skip to main content

Petra Ghuijs

  • Naam:

    drs. P.M. (Petra) Ghuijs

  • Functie:

    Patholoog

  • Studie:

    Geneeskunde, Maastricht University 2006-2012

  • Specialisatie:

    Pathologie, Amsterdams Medisch Centrum en Tergooi Ziekenhuizen (2013-2018)

  • Aandachtsgebieden:

    Dermatopathologie, Uropathologie, Cytopathologie en kwaliteitsmanagement

  • Publicatieoverzicht:
  • BIG nummer:

    19916163201

Studie en opleiding

Ik ben vanuit die ambitie dan ook bewust geneeskunde gaan studeren om patholoog te kunnen worden. Geprobeerd mij hier niet op blind te staren, en mijn keuze-coschappen en eindejaars-stages ingezet in de radiologie en chirurgie. Vakgebieden die mij ook leuk leken, maar daarnaast ook een goede ondersteuning van mijn werkzaamheden zouden bieden als ik inderdaad de pathologie in zou gaan. Dit heeft mij nooit van mijn pad gebracht, maar helpt nog steeds met enige regelmaat in het overleg met collega’s en samenbrengen van alle puzzelstukjes bij een uitdagende patiëntencasus. Tijdens mijn coschappen heb ik ook ondersteuning geboden aan een onderzoek naar vroege borstkanker voorlopers, waarbij meerdere centra in Nederland samen werkten en ik vanuit Maastricht voor database onderzoek afreisde naar pathologie afdelingen in het hele land. Ondersteuning van onderzoek vind ik nog steeds leuk, maar mijn hart ligt toch echt bij de dagelijkse diagnostiek en patiëntenzorg.
Aansluitend ben ik vrijwel direct doorgestroomd naar een plaats als AIOS in het AMC te Amsterdam, met een specialisatie in de cytopathologie, dermatopathologie, uropathologie en gynaecopathologie. In die periode werd ook mijn interesse voor kwaliteitsmanagement in de pathologie aangewakkerd. Als je de kwaliteit van de afdeling goed kan waarborgen, kun je immers ook de beste en meest betrouwbare zorg bieden aan je patiënten. Hier heb ik zowel op de eigen afdeling aan meegewerkt door deel te nemen aan bijvoorbeeld meldingencommissies, maar richting het eind van mijn opleiding ook de stap naar landelijk kwaliteitsmanagement gezet door deel te worden van de CKBU (commissie kwaliteit en beroepsuitoefening) van de Nederlandse Vereniging Voor Pathologie.
Na het afronden van de opleiding heb ik een aantal jaren als waarnemer gewerkt voor het AMC, NKI, Symbiant en uiteindelijk ook 2 jaar als Chef de Clinique in toen net gefuseerde Spaarne Gasthuis in Haarlem. In deze periode zijn mijn aandachtsgebieden deels iets verschoven, maar mijn enthousiasme voor het werk nooit gedimd.

Waarom pathologie?

Een wat ongewoon beloop, zelfs onder mijn collega’s, maar toen ik op dertienjarige leeftijd voor het eerst in contact kwam met het vak pathologie was ik vrijwel direct verkocht. Het oplossen van de puzzel tot de juiste diagnose, zodat ook de juiste behandeling ingezet kan worden. Of het via een autopsie alsnog kunnen beantwoorden van vragen van zowel collega-artsen, maar ook de nabestaanden, om zo begrip en afsluiting te kunnen ondersteunen. Ik wil graag weten en begrijpen wat er aan de hand is, en het vak pathologie maakt dat ik hiermee mensen kan helpen. Zo zie ik mijzelf ook: een echte diagnosticus.

Waarom Eurofins-PAMM

Het werken op meerdere pathologie afdelingen verspreid in (tot dan toe vooral Noord) Nederland heeft mij een paar dingen geleegd. Allereerst: er zijn meerdere wegen naar Rome, oftewel er zijn meerdere manieren om kwalitatief hoogwaardige diagnostiek te kunnen bedrijven. Ten tweede: aangezien er zo veel werkwijzen mogelijk zijn, is voor mij de groep collega’s toch wel het aller belangrijkst aan mijn werkplek. Dus toen er een vacature bij (toen nog alleen) PAMM online kwam heb ik allereerst in mijn netwerk nagevraagd of iemand deze vakgroep kende. Dat was zo, en daarbij was niets dan goeds te vertellen over de groep. Tijdens mijn sollicitatiegesprek kwam ook uitgebreid de toen al bekende samengang met Eurofins ter sprake, maar met die variabele werkwijzen in mijn achterhoofd was dit voor mij vooral een interessant nieuw vooruitzicht.
Hier nu een aantal jaar werkend biedt Eurofins-PAMM voor de afdeling veel mogelijkheden tot innovatie en groei, en voor mij persoonlijk een breed spectrum aan diagnostiek met veel mogelijkheden tot overleg en samenwerking met behandelend artsen, zowel binnen onze betrokken ziekenhuizen als daarbuiten. En altijd toch even afwachten, maar ook de groep collega’s stelt zeker niet teleur. Met fijne samenwerking en onderling goede ondersteuning waar nodig, voldoet het werken in deze groep goed aan mijn wensen en verwachtingen.


Neventaken

Lid CKBU (met focus op richtlijnwerkgroep) van de NVVP
Lid Commissie Palga Protocollen van PALGA